Välkommen till Udda platser! Det här är sidan som riktar in sig på det där speciella som man kanske missar när man rör sig runt omkring i vårt land.

Vi har en fullmatad databas med platser som du kan hitta genom att söka på kartan som finns på sidan. Där kan du själv leta efter platser som finns nära dig. Alla platser har inte bilder och artiklar ännu men vi fyller på så fort vi kan. Om du vill titta på olika färdiga artiklar så slumpar vi fram artiklar här nedanför på startsidan. Vill du se en ny plats så är det bara att ladda om sidan. Tänk på att kolla om koordinaterna är verifierade eller inte. Om de inte är verifierade stämmer de sannolikt men vänta dig ett eventuellt äventyr när du ska hitta platsen. Om du kan verifiera att några koordinater till en plats stämmer, hör gärna av dig till oss.


SLUMPMÄSSIGT VALD ARTIKEL

Namn: Hovs Hallar

Beskrivning: På Bjärehalvön finns platsen där den mäktiga Hallandsåsen når sitt slut och möter havet i ett fantastiskt skådespel av egenartade klippformationer, grottor och klapperstensfält bekvämt samlade på en och samma plats. Hela området är ungefär 1,5 kilometer långt och har en stor variation höjdmässigt. På vissa ställen som vid landmärket Arilds port är de branta klipporna uppåt 30 meter höga. Flera andra platser i närheten har namn som går i samma stil såsom Arons port, Pilkingtonstenen, Kampehöj och så vidare. Om platsen känns bekant kanske det är för att Ingmar Bergman valde just denna plats till scenen där riddaren Antonius Block spelar schack med Döden. Halland sägs ha fått sitt namn just av hallar som betyder hällar. När man beskådar platsen kan man förstå vad som ligger bakom namnvalet. För att ytterligare dyka ner i namnologinördighet kan Hovs Hallar översättas till klipporna där gudarna bor.

Landskap: Skåne
Län: Skåne
Kommun: Båstad
Ort: Bjärehalvön

Övrigt: Tänk på att området är ett naturreservat.

Typ: Natur

Terräng: Ingen information ännu.
Länk:
Decimalkoordinater: 56.47, 12.7075
Koordinater grader: 56°28'12 N , 56°28'12 Ö
Inget foto ännu Inget foto ännu
Udda platser i Sverige Udda Platser
= Platsen har ingen ytterligare info ännu.
= Platsen har både artikel och bilder.
= Platsen har artikel, men inga bilder.
= Platsen har ingen artikel men bilder finns.