Välkommen till Udda platser! Det här är sidan som riktar in sig på det där speciella som man kanske missar när man rör sig runt omkring i vårt land.

Vi har en fullmatad databas med platser som du kan hitta genom att söka på kartan som finns på sidan. Där kan du själv leta efter platser som finns nära dig. Alla platser har inte bilder och artiklar ännu men vi fyller på så fort vi kan. Om du vill titta på olika färdiga artiklar så slumpar vi fram artiklar här nedanför på startsidan. Vill du se en ny plats så är det bara att ladda om sidan. Tänk på att kolla om koordinaterna är verifierade eller inte. Om de inte är verifierade stämmer de sannolikt men vänta dig ett eventuellt äventyr när du ska hitta platsen. Om du kan verifiera att några koordinater till en plats stämmer, hör gärna av dig till oss.


SLUMPMÄSSIGT VALD ARTIKEL

Namn: Skroten på mossen

Beskrivning: Vid Kyrkö Mosse utanför Ryd befann sig på 30-talet en sann smålänsdk entreprenör som hade tröttnat på det hårda och slitsamma livet som dräng. Mannen hette Åke Danielsson och var då runt trettio år gammal. Med en spade och en inmutning av mark var det bara att sätta igång med torvbrytning. Han utökar verksamheten genom att tillverka en egen rivmaskin då han hade en fallenhet för det här med bildelar och motorer. Fler och fler bilar började dyka upp på mossen och en av sveriges tidigare skrotupplag för bilar bildades. I slutet på 1900-talet då Åke är inlagd på hem vill kommunen forsla bort alla bilar då man är orolig för miljöpåverkan i mossen. Få kanske visste vid den här tidpunkten att Åke hade varit nogsam med att tömma ur drivmedel och batterier trots att man inte visste så mycket om hur dessa påverkade miljön vid den tiden. Många tog till ton för att bevara den märkliga platsen då den idag har ett väldigt högt kulturmöte. När man går runt pland den enorma mängden av bilvrak och de byggnader som Åke egenhändigt tillverkade där naturen sakta tar över bil efter bil får man en märklig känsla i kroppen. Denna plats är helt klart en av sveriges märkligaste, uppskattad av både fotografer, bilintresserade och naturintresserade.

Landskap: Småland
Län: Kronoberg
Kommun: Tingsryd
Ort: Ryd

Övrigt: Vi hoppas att alla besökare respekterar platsen och att ingen skadegörelse sker. Kulturvärdet kommer bara att öka år efter år.

Typ: Skrot

Terräng: Ingen information ännu.
Länk:
Decimalkoordinater: 56.46666, 14.65
Koordinater grader: 56°27'59.976 N , 56°27'59.976 Ö
Inget foto ännu Inget foto ännu
Udda platser i Sverige Udda Platser
= Platsen har ingen ytterligare info ännu.
= Platsen har både artikel och bilder.
= Platsen har artikel, men inga bilder.
= Platsen har ingen artikel men bilder finns.